[GOTUJ Z NAMI] Najlepsze tofu: pikantne, słodkie, chrupiące i soczyste

 

[GOTUJ Z NAMI] Najlepsze tofu: pikantne, słodkie, chrupiące i soczyste


Opublikowane w ndz., 31/03/2019 - 21:38

Jak przygotować tofu? Zdaje się, że jest to jedno z najczęściej zadawanych pytań odnośnie tego produktu. Dziś mamy zatem prosty przepis na najlepsze tofu: pikantne, słodkie, chrupiące i soczyste - smażone tofu!

Mam miliony sposobów i pomysłów jak je przyrządzić, ale dziś pokażę najczęściej wykorzystywany przeze mnie przepis.

Kluczem do sukcesu jest najpierw odciśnięcie tofu z nadmiaru wody, delikatne podsmażenie, by było chrupiące, a następnie dodanie ulubionego azjatyckiego sosu.

Najczęściej używam kupionego sosu słodkiego z chilli lub barbecue. Ale dziś pokażę, jak sobie poradzić, gdy takiego sosu nie masz w lodówce.

Przepis jest banalnie prosty, potrzebujesz zaledwie kilku minut, by delektować się naszym najlepszym tofu.

 

 

 

SKŁADNIKI

400 g tofu (ulubiona wersja smakowa, wędzone będzie przepyszne)

1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

składniki sosu

2 łyżki dobrej jakości keczupu (najlepiej bio)

2 łyżki syropu klonowego

2 łyżki pikantnego sosu Sriracha

⅓ łyżeczki kuminu

⅓ łyżeczki kolendry suszonej (liście)

⅓ papryki wędzonej

pieprz i sól do smaku

 

 

WYKONANIE

Tofu wyjmij z opakowania i delikatnie odciśnij z nadmiaru wody, możesz użyć do tego kuchennego ręcznika papierowego.

Pokrój bloczek na równe plastry o grubości około 2 cm.

​Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i smaż tofu przez 3 minuty z każdej strony lub do momentu, aż będzie złote i rumiane (zobacz w filmiku powyżej). Podczas smażenia nie ruszaj tofu i pozwól mu się spokojnie smażyć na wolnym ogniu. Przewróć na drugą stronę, gdy będzie miało odpowiedni kolor.

W tym czasie wymieszaj w małej miseczce wszystkie składniki sosu.

Dodaj sos i rozprowadź go równomiernie na wszystkich plastrach tofu. Mieszaj energicznie i przewracaj tofu z jednej strony na drugą, by było równomiernie pokryte sosem.

Staraj się smażyć na najmniejszym ogniu, by zapobiec przypaleniu. Smaż do momentu, gdy sos się zredukuje, a na tofu powstanie skarmelizowana i chrupiąca skórka (ja lubię bardzo mocno zapieczone).

Gotowe!

Smacznego!


Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału YouTube - Savory or Sweet oraz bloga kulinarnego Savory or Sweet?. Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe". 


Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce