Jak zdrowo gotować i jeść? Karolina Gawrońska "savoryorsweet" ekspertką kulinarną festiwalbiegowy.pl!


Opublikowane w pon., 04/02/2019 - 08:20

Na portalu www.festiwalbiegowy.pl proponujemy Wam nowy dział. We współpracy z biegającą blogerką kulinarną, a już wkrótce dyplomowaną dietetyczką Karolina Gawrońską (savoryorsweet.pl), będziemy regularnie prezentowali przepisy na zdrowe, energetyczne potrawy i przekąski, które polecamy sportowcom, a zwłaszcza biegaczom.

Receptury, sposób przygotowania potraw w formie pisemnej wzbogacą zdjęcia i filmy instruktażowe naszej ekspertki. Zobaczycie, że zdrowe gotowanie jest naprawdę łatwe i daje dużą frajdę.

Pierwszy przepis pojawi się na naszym portalu już w środę, a na razie… nasza ekspertka przedstawi się Wam. Oto Karolina Gawrońska!

- Od zawsze byłam dzieckiem bardzo ruchliwym, wręcz takim z ADHD i dosłownie mnie roznosiło. Uwielbiałam każdego rodzaju sport: rolki, łyżwy, narty, bieganie… W gimnazjum wpadłam na pomysł, jak zarabiać pierwsze pieniądze. Zapisałam się do kółka przedsiębiorczości i postanowiłam założyć mikrobiznes. Piekłam ciasta i sprzedawałam rówieśnikom w szkole. Przez 3 lata robiłam to praktycznie codziennie. Moja mama nauczyła mnie piec klasycznego murzynka, a potem zaczęłam się uczyć na starych książkach kucharskich z przepisami, programach telewizyjnych i cały czas to gotowanie rozwijałam.

Potem pojawiło się w moim życiu bieganie. Przeczytałam gdzieś, że jest to zdrowe i fajne, zaczęłam biegać. Początkowo mnie to nudziło, ale potem wciągnęłam się, a wręcz zakochałam w bieganiu. Zaczęłam zauważać, że zdrowe odżywianie i uprawianie sportu idą ze sobą w parze, że te dwie pasje można, a nawet trzeba ze sobą połączyć.

Robię to do dziś, wymyślając różne zdrowe alternatywy dla bardziej tradycyjnych, nie zawsze zdrowych i lekkich potraw. A na moje osiągi i wyniki sportowe wpłynęła zmiana diety na roślinną. Stało się to z powodów nie ideologicznych, a… ekonomicznych, po wyjeździe za granicę. Miałam ściśle określony budżet, który musiał mi wystarczyć na pół roku mieszkania i z biednej, studenckiej kieszeni nie było mnie stać na mięso, znacznie droższe niż inne produkty żywnościowe. Ten weganizm został ze mną do dzisiaj.

Gdybym miała porównać siebie na diecie tradycyjnej i wegańskiej, zdecydowanie lepiej mi jest na roślinach. Mogę trenować dłużej, mocniej, efektywniej, z większą częstotliwością, lepsza jest regeneracja. Polecam sportowcom dietę wegańską, musi ona być jednak dobrze ułożona i zbilansowana, bo można być na roślinach, a jeść czipsy i frytki. A to nie będzie dobre!

Warto zauważyć, że weganami jest lub staje się coraz więcej biegaczy i triatlonistów, na diecie roślinnej jest od lat genialny tenisista Novak Djoković, który ostatnio wygrał wielkoszlemowy turniej Australian Open.

Dietetyka zainteresowała mnie na tyle, że choć skończyłam studia na kierunku finanse-rachunkowość i z zawodu jestem księgową, postanowiłam pójść na drugie studia, które za kilka miesięcy skończę i będę dyplomowanym dietetykiem. Mam nadzieję, że wtedy będzie mi łatwiej i wiarygodniej przekazać innym rzeczową wiedzę, bo do tej pory zajmuję się tym tylko z zamiłowania, jestem blogerką kulinarną, prowadzę swój kanał na youtubie Savory or sweet, niedawno wydałam też książkę z przepisami na wegańskie słodkości. Teraz stanie się to moim zawodem, zgodnym z uzyskanym wykształceniem.

Czytelnikom portalu www.festiwalbiegowy.pl będę raz-dwa razy w tygodniu proponowała przygotowane i sprawdzone przez siebie przepisy na zdrowe potrawy, które polecam osobom uprawiającym sport, a zwłaszcza bieganie. Nie będą to receptury tylko roślinne, ponieważ uważam, że każdy sam podejmuje decyzje żywieniowe i kształtuje swoją dietę. Nigdy nie staram się nikomu niczego narzucać.

Zapraszam do mojego kącika i życzę smacznego!

Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału na YouTube - Savory or Sweet (http://youtube.com/c/savoryorsweet) oraz bloga kulinarnego www.savoryorsweet.pl. Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe". 

Polecamy również:


Podziel się: